inSCADA Platformunu INTEL 'in LattePanda adlı yeni nesil 64 bit mobil işlemcili bilgisayarında çalıştırmayı denedik. Aradığımız cevap; inSCADA, IIoT uygulamalarında düşük donanım kaynaklı mobil cihazlarda ve uç noktalarda kullanılabilir mi?
Pek çok IoT uygulamasında kullanılan mobil cihazlar veya gömülü sistemler için kendi platformlarına uygun geliştirme kitleri kullanılarak uygulama geliştirilir. Genel olarak uç noktalarda protokol dönüştürücü rolünü üstlenen 3g/4g routerlar, linux tabanlı gömülü sistemler ve RTU'lar kullanılır. Topladıkları verileri kullanılan link katmanına uygun bir protokol aracılığı ile (MQTT, Rest) merkezi uygulamalara veya tanımlı bulut servislerine aktarırlar.
Buraya kadar her şey çok olağan ve bilinen konular. Bir de şöyle düşünelim; elinizdeki teknolojik alt yapı, mobil işlemcili donanımlarınız, masaüstü bilgisayar, sunucu yani mobil işlemcili olmayan güçlü işlemcili donanımlar için geliştirdiğiniz uygulamaları çalıştırabildiğini hayal edelim.
Bu noktada LattePanda tamda bunu sağlıyor. Testimizde LattePanda 'nın Windows 10 Enterprise kurulu olduğu sürümünü denedik ve sonuçlar umut verici.
TEST SİSTEMİ DONANIM VE YAZILIM ÖZELLİKLERİ
Test sistemimizde kullandığımız bilgisayarımız.
LattePanda 64 Bit Mobile CPU, 4G/64G
LattePanda Windows 10 Enterprise Lisanslı 4GB/64GB Teknik Özellikleri
İşlemci: Intel Atom x5-Z8350
İşletim sistemi: Windows 10 Enterprise Lisanslı
RAM: 4GB DDR3L
Depolama alanı: 64GB
GPU: Intel HD Graphics, 12 EUs @200-500 Mhz, tek kanal bellek
1xUSB3.0, 2xUSB 2.0 portsWiFi ve Bluetooth 4.0 desteğiDahili
Arduino yardımcı işlemcisi: ATmega32u4
Video çıkışı: HDMI and MIPI-DSIDahili dokunmatik panel konektörü
100Mbps Ethernet desteği
6 GPIO bağlantısı,
Cherry Trail işlemciden
20 GPIO, Arduino Leonardo'dan
6 adet tak ve kullan Gravity sensor konektörü
Güç girişi: 5V/2AKart büyüklüğü: 88 * 70 mm
Testimizi yukarıda teknik özelliklerini verdiğimiz platform üzerinde gerçekleştirdik. LattePanda hakkında anlatılacak çok şey var ama bunu inernette araştırdığınızda birçok kaynakta zaten göreceksiniz.
İlk olarak LattePanda'yı çalıştırdığımızda bir masaüstü bilgisayarın çalışma performansından çok da farklı olmayacak şekilde oldukça hızlı bir şekilde açıldı. inSCADA kurulumlarını hiç bir sorun yaşamadan yaptık ve inSCADA yı çalıştırdık. Tabi masaüstü bir pc alışık olduğumuz hızda açılmış olmasada (30 sn nin altında) açılışını 161 sn tamamladı. Aşağıda ki resimde görüleceği gibi inSCADA platformunun CPU ve RAM kullanımı da fena sayılmaz.
Resimden görüleceği gibi sonuçlar ;
Başlangıç süresi : 161 sn
Genel CPU Kullanımı : %9
inSCADA Servisi CPU Kullanımı (Boşta) : %1 altında
Bu adımdan sonra LattePanda içerisinde inSCADA Platformunda ki örnek bir uygulamayı kaynak kullanımını görmek için çalıştırdık.
LattePanda üzerinde koşan inSCADA ' ya Masaüstü bilgisayarımda açtığım browser aracılığı ile LattaPanda'nın IP adresini ve inSCADA web portunu yazarak giriş yaptık.
Standart kurulum ile beraber gelen Example projesi altındaki Bağlantıları, iki alarm ve periyodik olarak OpenWeather'dan rest çağrısı yapan bir scripti çalıştırdık.
Example projesi içerisinde 4 adet Modbus TCP slave,1 Modbus TCP Client, 1 DNP3 Master ve 1 DNP3 Outstation bağlantısını çalıştırdık. Her bir bağlantı ucunda oluşturulan cihazlar üzerinde toplam yaklaşık olarak 500 register bulunmakla beraber bunların %25'i içerisinde yine kaynak kullanımına sebep olan "variable expression" ifadeleri de bulunmakta. Teknik sonuçlar CPU kullanımı aşağıdaki resimde görülmekte ;
Genel CPU Kullanımı maksimum %65 ve minimum %30 arasında değişmekte. Uygulamaya ağ üzerindeki başka bir bilgisayardaki tarayıcı aracılığı ile bağlanılması genel kullanım kalitesi verilerin güncelleme periyotları, yapılandırma ayarlarındaki parametreler ile uyumlu.
Teknik bir sonuç olarak LattePanda gibi bir mobil 64 işlemcili bir bilgisayar üzerinde inSCADA'nın kullanılabilirliği mümkün ve hatta LattePanda 'nın yeni sürüm 1.8 Ghz hızındaki işlemcileri 8GB RAM li modellerinde dahada iyi sonuçlar vereceği de ortada.
Genel sonuç olarak ise , yeni nesil düşük güç tüketimli, mobil 64 Bit işlemcili cihazlar sayesinde verimliliği arttıran tüm platformların, klasik gömülü sistemlerin yerini alma potansiyeli var. Artık bir RTU veya IoT cihazı üretmek, gömülü sistemler geliştirmek bunlar ile birlikte alt ve orta seviye programlama dilleri kullanmak yerine, masaüstü uygulama geliştirme araçlarını direk kullanılabileceğini platformların geldiği görülmekte.
Belki de Microsoft , mobilde yakalayamadı başarıyı , daha güçlü mobil donanımlarda yakalamayı hedefliyor ve bundan dolayı LattePanda' yı destekliyordur.
Not : Henüz LattePanda için kararlı bir Linux sürümü çıkmadığı için, doğal olarak akla gelen Linux' da nasıl çalışır sorusunu cevaplamayı da hey canla bekliyorum.
Bir sonraki yazıya kadar hoşça kalın.
Comments