top of page
WhatsApp Görsel 2024-10-04 saat 10.59.16_bbf2402d.jpg

Endüksiyon Ocağı SCADA Uygulaması

Endüksiyon Ocağı Ergitme ve Döküm Yönetimi SCADA Uygulaması (ProMELT)

Yazı Tarihi : Ekim 2024

Proje Yılı : 2024

"EGES, en büyük Orta Frekans (MF) İndüksiyon Ocağı üreticilerinden biridir. EGES  1975 yılından buyana Endüksiyon Ergitme ve Bekletme ocakları üretmekte ve 1000’e yakın sistemleri 4 kıtada 53 farklı ülkede başarı ile çalışmaktadır. Bir dünya markası olan EGES Endüksiyon sistemleri dünyanın pek çok ülkesinde dökümcüler tarafından tercih edilmektedir."

Süreç Hakkında

EGES, üretimini yaptığı endüksiyon ocaklarının "Ergitme ve Döküm Yönetimi" SCADA uygulamasını 15 yılı aşkın bir süredir Citect SCADA ile geliştirmekteydi. Uygulamanın tüm gereksinimlerine cevap verebilmek, bilgi ve deneyimlerini uygulamaya dökebilmek ve kullanıcı deneyimlerini artırmak amacıyla Citect SCADA yazılımını kullandılar. Uygulamanın eğitim ve kullanım kılavuzları bile Citect SCADA yazılımı üzerinde geliştirdikleri uygulamanın ekranları üzerinden kurgulanmış, altı dilde çeviriler hazırlanmış ve tüm müşterilerle bu materyaller paylaşılmıştı. Dünyanın dört kıtasında, 53 farklı ülkede 1000'e yakın sistem için yaygınlaşmış başarılı bir uygulamanın tüm bu bağımlılıklardan feragat edilmeden, yeni bir teknoloji ile 'refactor' edilmesi oldukça zorlu ve riskli bir süreçti.

 

Tabii ki entegratörümüz EGES, yenilikçi ve cesur yaklaşımıyla bizlere ve ürünümüz inSCADA'ya güvenerek, 2019 yılında bu değişimin gerekliliğine karar verdi ve inSCADA'nın bu alandaki serüveni başlamış oldu.

Uygulamanın Citect SCADA’dan inSCADA Platformu’na göç ettirilmesine başlanmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardı ;

Son Kullanıcı Deneyimi:

Mevcut uygulamanın ekran tasarımları, bir operatörün endüksiyon ocağını en verimli şekilde yönetebilmesi için en iyi olgunluğa ulaşmıştı. Her şey yerli yerindeydi. Bundan feragat etmek birçok sorunu beraberinde getirebilirdi:

  • Tüm kullanım kılavuzlarının yeniden hazırlanması gerekebilirdi,

  • EGES teknik personelinin uygulamanın kullanımı konusunda yeniden eğitim sürecine girmesi gerekebilirdi,

  • Eski kurulu sistemlerin yükseltilmesi gerektiğinde, EGES müşterilerinin (son kullanıcı) bu değişimden kaçınması olasıydı,

  • Uzaktan verilecek teknik destek süreçlerinde, eski ve yeni uygulamalar arasındaki farkların diyalogları zorlaştırması.

 

Performans:

 

Mevcut uygulama içerisinde, prosese dair kontrol ve dökümü yönlendiren, ürünlerin kalitesine ve makinenin verimli çalışmasına etki eden hesaplamalar içeren script mekanizmaları bulunmaktaydı. Bu hesaplamaların, yapılandırma ayarlarında belirtilen sürelerde yapılması kritik bir noktadaydı.

 

Geliştirme ve Devreye Alma Süreci:

 

EGES’in deneyimli mühendis kadrosunun uygulamanın inSCADA'ya taşınması konusunda geçireceği geliştirme sürecinin kalitesi de çok önemliydi. Uygulamanın inSCADA platformu ile sahadaki bilgisayarlara kurulması, yedeklerin alınabilmesi ve uygulamanın taşınabilirliği bu sürecin verimliliğini etkileyen faktörlerdi.

Tüm bu hususlar değerlendirildikten sonra, çok kısa ve keyifli bir süreçte, yaklaşık 1 ay gibi bir sürede EGES'in ProMELT isimli "Ergitme ve Döküm Yönetimi" SCADA uygulaması başarılı bir şekilde inSCADA Platformu’na taşındı.

Peki, bu değişim partnerimize ne gibi avantajlar sağladı?

Bu sorunun cevabı oldukça önemli. Mevcut uygulamanın devamlılığı sağlanamaz mıydı? Uygulamanın inSCADA'ya göç ettirilmesi gerçekten gerekli miydi? Neden bir organizasyon böyle bir maceraya atılsın?

 

Her açıdan bakıldığında, ister mali ister teknik açıdan olsun, bu değişim kesinlikle gerekiyordu. Öncelikle Citect SCADA yazılımının eski bir sürümünde hazırlanmış olan bu uygulamanın teknolojik olarak yetersiz kaldığı yeni gereksinimler ortaya çıkmaya başlamıştı. Bunlardan bazıları şunlardı:

  • Uzaktan erişim ve çok kullanıcılı sistem: Uygulamanın artık sadece bir operatör tarafından değil, laboratuvar personeli ve yöneticiler tarafından da kullanılması ve onların gereksinimlerine cevap verebilmesi.

  • Tesis içerisindeki diğer ERP/MES sistemleri ile entegrasyon zorlukları.

  • Güncel işletim sistemlerinde çalışabilirlik.

Eğer bu güncel teknik gereksinimleri Citect SCADA'nın yeni sürümüyle karşılayabilirdik diyorsanız, tam bu noktada mali bir değerlendirme yapmaya başlayabilirsiniz. Hatta inSCADA'dan başka bir ürün veya çözüm elinizde mevcutsa bile, geliştirme süreci maliyetlerinizi göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.

Özetle uygulamaya gelen yenilikler:

  • Çok daha şık ve responsive kullanıcı ekranları,

  • Web erişimi,

  • Rol tanımlı çok kullanıcılı sistem,

  • Güncel teknolojiler ile uygulamanın gelişime açık olması,

  • Çeşitli entegrasyonlara hazır olmak,

 

Ve inSCADA Platformu'nun sağladığı diğer tüm avantajlar. Daha fazla bilgi için web sitemizi inceleyebilirsiniz.

2019 yılında başlayan bu serüven, değerli partnerimiz EGES'in cesur ve yenilikçi yaklaşımı sayesinde, inSCADA Platformu'nun Rusya, Meksika, Estonya ve yakın coğrafyamızdaki komşu ülkelerde yer almasına ön ayak oldu ve bu sayı giderek artmaktadır. Bizi tercih ettikleri ve uygulama geliştirme sürecinde proaktif bir şekilde rol aldıkları için EGES'e ve EGES'in değerli ekip üyeleri Can Sezgin, Oğuzhan Bayraktar ve Volkan Kara'ya çok teşekkür ediyoruz.​

Uygulama Hakkında

inSCADA Platformunda geliştirilen "Ergitme ve Döküm Yönetimi" SCADA uygulaması, Siemens Marka Endüstriyel Panel PC üzerinde koşmaktadır. Haberleşme protokolü olarak S7 protokolü ile S7-1500 PLC' ile sistem kontrol edilmektedir. Uygulama endüksiyon ocaklarındaki ocak ve konvertör sayısına göre dinamik olarak yapılandırılabilmektedir. Konvertör ve ocak sayısına göre gerekli ekranlar aktive olabilmektedir. Bu sayede farklı ocak tiplerine göre uygulama devreye alma sırasında hızlıca konfigüre edilebilmektedir.Uygulama içerisinde inSCADA 'nın aşağıdaki özelliklerinden faydalınılmıştır.

  • Ekran tasarımları SVG.

  • Kullanılan animasyon tipleri,

    • Get, Set, Click, Color, Bar, Blink Color, Frame Animation​

  • Parametrik mimik sayfaları,​

  • Reçete seçimi için tabulator grid,​

  • Anlık trend grafikler için Chart.js,

  • Çoklu dil desteği,

  • Raporlama için veritabanı. (Güncel sürümde redis kullanılmıştır. PostgreSQL' e taşınması planlanmaktadır.)

Uygulamanın ekranları

Resim 1 : Endüksiyon ocağı kontrol ana ekranı

Ekran görüntüsü 2024-09-19 104727_edited

Resim 2 : Ocakları izleme ekranı

Ekran görüntüsü 2024-09-19 104651_edited

Resim 3 : Konvertör İzleme Ekranı

Ekran görüntüsü 2024-09-19 104806_edited

Resim 4 : Ocak parametreleri

Ekran görüntüsü 2024-09-19 104844_edited

Resim 5 : Alarmlar

Kontrol edilen endüksiyon ocağı

Otomasyon Sistemi

Bu uygulamayı gerçekleştiren partnerimiz EGES firmasına,

projelerinde inSCADA platformunu tercih ettikleri için teşekkür ediyoruz. 

Benzer uygulamalarınızda inSCADA'nın sağladığı avantajlardan faydalanmak için lütfen bizimle iletişime geçin. 

info@inscada.com 

bottom of page